امروز: دوشنبه 17 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
لینک دوستان
بلوک کد اختصاصی

پایان نامه مسئولیت كیفری بیماریهای ناقل ایدز و سایر بیماریهای مسری

پایان نامه مسئولیت كیفری بیماریهای ناقل ایدز و سایر بیماریهای مسریدسته: حقوق
بازدید: 25 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 72 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 99

پایان نامه مسئولیت كیفری بیماریهای ناقل ایدز و سایر بیماریهای مسری در 99صفحه در قالب فایل ورد قابل ویرایش

قیمت فایل فقط 7,900 تومان

خرید

 پایان نامه مسئولیت كیفری بیماریهای ناقل ایدز و سایر بیماریهای مسری

مقدمه : قسمت اول، ایدز

عفونت با ویروس ایمنی انسان (HIV) منجر به ایدز می‌گردد، هر 13 ثانیه یك نفر به این ویروس آلوده می‌شود و هر 9 دقیقه یكنفر به علت آلودگی به این ویروس جان خود را از دست می‌دهد.

ایدز AIDS (مخفف Asquired Immono Defieiency Sysdom ) (سندرم نقص ایمنی اكتسابی)، اختلال شدید در وضعیت سیستم ایمنی بدن انسان است كه اغلب منجر به مرگ می‌گردد. علت مرگ این افراد، افزایش حساسیت فرمان برای ابتلا به عفونتهای شدید ناشی از عوامل عفونی فرصت طلب (میكروبهای كه در حالت عادی ضرر هستند) یا سرطان‌ها می‌باشد. به عقیده دانشمندان منشاء این ویروس (HIV) از آفریقا می‌باشد. این ویروس در طی كار گرفته شدن یك انسان توسط میمون، از طریق بزاق این حیوان به انسان منتقل شده و سپس از این فرد به سایر انسانها انتقال یافته است.

در ابتدا به نظر می‌رسید كه این بیماری مختص هم جنس بازان و معتادان تزریقی كشورهای پیشرفته است. اما امروزه میلیونها انسان در قاره‌های مختلف به این بیماری مبتلا شده‌اند.

هم‌اكنون تعداد مبتلایان به ایدز در جهان 50% بیش از رقم پیش بینی شده در سال 1991، می‌باشد همچنین پیش بینی می‌شود كه در طی 20 سال آینده 70 میلیون زن، مرد، بچه به خاطر ایدز جان خود را از دست بدهند.

قسمت دوم :

در قسمت دوم مقدمه می‌پردازیم به تعریف مسئولیت كیفری :

جرم از دیرباز به مثابه رفتاری معارض با وضعیت مطلوب انسان، پیوسته با مجازات در اشكال گوناگون آن همراه و همدوش بوده است. و اگر مسئولیت كیفری را در ساده‌ترین معنای خود عبارت از تحمل مجازات در برابر رفتاری معین بدانیم، باید تصدیق كرد كه این نوع مسئولیت در جوامع بشری از عمری در درازای جرم و مجازات برخوردار بوده است. زیرا به هر حال مجازات به عنوان واكنش انسانی به «موجود» معطوف می‌شود كه به نحوی در پدید آمدن جرم موثر بوده است.

در مراحل نخستین زندگی اجتماعی، مجازات واكنشی بود كه صرفاً برای رفع الم و ناراحتی ناشی از رفتاری خاص ابراز می‌شد و لاجرم تمایزی بین منشاء پیدایش درد و الم در انواع گوناگون آن قائل نمی‌شدند. این منشاء در هر حال موضوع مجازات قرار می‌گرفت و در برابر رفتاری كه به نحوی در ایجاد درد و الم موثر بود «مسئولیت كیفری» داشت فارغ از این كه انسان یا حیوان و یا حتی جهاد باشد.

در مراحل پیشرفته‌تر، مجازات به عكس‌العملی در برابر زیان ناشی از یك رفتار معین تبدیل شد در این مرحله بشر یك گام فراتر گذاشت و مسئولیت كیفری یك موجود را بر مبنای نوع و میزان خسارت مالی یا جانی كه از ناحیه او بهم می‌رسید، معین می‌ساخت. مسئولیت در این دو مرحله تاریخی، صرفاً ماهیتی مادی و عینی داشت اما رفته رفته با ورود عنصر تقصیر به نهاد مسئولیت كیفری، مسئولیت معنوی و شخصی هم رسماً به قلمرو حقوق جزا وارد شد و عرصه را بر مسئولیت مادی و عینی تنگ و محدود ساخت. اما طولی نكشید كه حقوقدانان جزایی با این مساله مواجه شدند كه مسئولیت كیفری – در مفهوم معنوی و شخصی خود – تنها با تحقق تقصیر در رفتار مرتكب جرم پدید نمی‌آید، بلكه لازم است كه فاعل برخوردار از ویژگی‌هایی باشد تا بتوان او را در ازای رفتار توام با تقصیر و قابل سرزنش، «مؤاخذه» و «مجازات» كرد. از این پس بود كه در كنار رابطه ذهنی خاص فاعل با جرم كه با عنصر تقصیر تبیین می‌شد، وضعیت روانی خاص مجرم بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. این وضعیت خاص كه تحت عنوان اهلیت جزائی[1] مركز توجه حقوقدانان جزایی قرار گرفت، رفته رفته از چنان اهمیتی در ساختمان مسئولیت كیفری برخوردار شد كه امروزه به جزء تفكیك ناپذیر مسئولیت كیفری تبدیل شده به نحوی كه درك مفهوم مسئولیت كیفری بدون فهم اهلیت جزایی میسر نیست. در حال حاضر، این رابطه تنگاتنگ تا آنجا اهمیت پیدا كرده كه واژه مسئولیت كیفری فارغ از هر نوع مجاز و مسامحه در اهلیت جزائی به كار می‌رود، در بسیاری از متون حقوقی و قانونی مراد از فرد مسئول، كسی جز همان شخص دارای اهلیت جزائی نیست.[2]

در حال حاضر، قانونگذار جزایی، در مقررات حدود و قصاص از «بلوغ»، «عقل»، «اختیار» و احیاناً «قصد»، به عنوان شرایط ثبوت مجازات یاد كرده، ضروری است كه این شرایط، در پرتو اصول جزایی تبیین و جایگاه هر یك در مبحث مسئولیت كیفری مشخص می‌گردد


اولین موارد بیماری در ژوئن 1981 در بین افراد هم جنس بازی در آمریكا كه شیوع ماركوم كابوزی (نوعی سرطان پوست) و پنومونی (ذات‌الریه) به علت پنوموسیتیس در آنها بیش از حد انتظار بود شناسایی شد و در ایران اولین مورد بیماری در سال 1366 در یك كودك 6 ساله كه فرآورده‌های خونی وارداتی استفاده می‌كرد مشاهده گردید.

ویروس عامل بیماری برای اولین بار در اواسط سال 1983 شناسایی و كشف شد و در اوایل سال 1984 دانشمندان گزارش جامعی در مورد آن منتشر كردند. در ماه مارس 1985 اولین آزمایش برای تجسس آنتی بادی (پادتن) HIV در آمریكا مورد تایید قرار گرفت و در مارس 1987 اجازه مصرف آزمایشی داروی زیدوو دین در بیماران داده شد.

بر اساس گزارش مركز مدیریت بیماری‌ها تا پایان سال 2003 در جهان 42 میلیون زن، مرد و كودك حاصل (HIV) مبتلا به ایدز بوده‌اند و 26 میلیون نفر نیز به علت این بیماری فوت كرده‌اند. همچنین 5 میلیون انسان در سال 2002 به HIV آلوده گشته‌اند و در همین سال 1/3 میلیون زن و مرد و كودك به خاطر ایدز جان خود را از دست داده‌اند، تعداد مبتلایان و حاملین ویروس HIV در ایران تا پایان شهریور ماه سال 1381، 4863 نفر گزارش شده است.

هر چند ایدز در همه جای دنیا دیده می‌شود لیكن شیوع این بیماری در آفریقا بیشتر از سایر نقاط جهان بوده است به نحوی كه بیش از 70% بزرگسالان و 80% كودكان حامل HIV و بیش از 75% از موارد مرگ و میر ناشی از این بیماری مربوط به این قاره می‌باشد.

در كشورهای پر درآمد به علت درمان موثر، بیماران مدت بیشتری زنده نگه داشته می‌شوند در نتیجه مرگ و میر ناشی از ایدز در این كشورها كاهش یافته است.

در منطقه مدیترانه شرقی وسعت این بیماری بسیار كمتر از سایر نقاط جهان است لیكن شیوع ایدز در این منطقه در حال افزایش می‌باشد.

بر طبق گزارشات تا پایان شهریور سال 81 تعداد آلودگان به HIV و مبتلایان به ایدز در منطقه مدیترانه شرقی بالغ بر هفتصد هزار نفر بوده است ولیكن به علت عدم كشف عده زیادی از مبتلایان آمار افراد مبتلا آلوده بسیار بیشتر خواهد بود تا جایی كه تخمین زده می‌شود به ازای گزارش هر بیمار مبتلا به ایدز 50 تا 70 نفر دیگر نیز به HIV مبتلا هستند.

وضعیت ایدز در جهان تا سال 2002 و برگرفته از فصلنامه علمی آموزش دانشكده بهداشت :

تعداد انسانهایی كه با ایدز زندگی می‌كنند : 42 میلیون نفر

مردان مبتلا به ایدز : 4/19 میلیون نفر

زنان مبتلا به ایدز 2/19 میلیون نفر

كودكان زیر 15 سال مبتلا ایدز 2/3 میلیون نفر

تعداد موارد جدید آلودگی به HIV در سال 2002    3/5 میلیون نفر

تعداد موارد جدید آلودگی به HIV در هر روز 15000 نفر

مجموع افرادی كه در سال 2001 به علت ایدز مردند 3 میلیون نفر

مجموع افرادی كه در سال 2002 به علت ایدز مردند 1/3 میلیون نفر

مبحث اول : نحوه انتقال بیماری

مایعات بدن افراد آلوده، شامل خون، منی، ترشحات مهبل، شیر و بزاق افراد آلوده حاوی ویروس آزاد (HIV) یا سلولهای محتوی ویروس می‌باشند. بنابراین HIV می‌تواند از طریق :

-              تماس جنسی

-              سوزنهای مشترك

-              انتقال خون یا فرآورده‌های خونی

-              عبور از جفت یا عبور از كانال زایمانی و شیرداران انتقال یابد.

شواهد قطعی در مورد انتقال عامل بیماری‌زا از طریق خون و مایع منی وجود دارد ولی در مورد انتقال ویروس از طریق سایر مایعات بدن شواهد قطعی وجود ندارد.

گفتار اول : انتقال از مادر به كودك

اكثر كودكان مبتلا، در زمان حاملگی یا حوالی تولد از طریق مادر، آلوده گشته‌اند، زودترین زمان برای انتقال ویروس در هفته 15 بارداری می‌باشد.

همچنین ممكن است مادر آلوده بعد از زایمان با شیر دادن به نوزادش موجب آلوده شدن او گردد.

گفتار دوم : انتقال از راه خون و تزریق

HIV می‌تواند ضمن انتقال خون یا گرفتن یك عضو پیوندی از فرد آلوده منتقل شود همچنین یكی از علل شایع انتقال ویروس در بین معتادان تزریقی استفاده از سرنگ یا سوزن مشترك می‌باشد. فرو رفتن اتفاقی سوزن آلوده در بدن افراد سالم نیز (بویژه در بین پرسنل پزشكی) منجر به بروز مواردی از عفوت شده است البته خطر آلودگی در چنین مواردی كمتر از 5/0 درصد می‌باشد.

گفتار سوم : انتقال از طریق تماس جنسی

ویروس می‌تواند از مرد به مرد، از مرد به زن، و از زن به مرد انتقال یابد. خطر انتقال از مرد به مرد و به خصوص در شخصی كه این عمل روی او انجام می‌گیرد بیشتر است احتمال انتقال در یك رابطه جنسی بین یك درصد تا یك در هزار گزارش شده است. همچنین امكان انتقال عفونت از زن آلوده به مرد سالم به مراتب كمتر از انتقال مرد آلوده به زن سالم است. ابتلا به سایر بیماری‌های مقاربتی همراه با زخم در دستگاه تناسلی، خطر آلودگی به ویروس را در طی مراقبت افزایش می‌دهد (این بیماری‌ها شامل سینلیس و شانكرنرم می‌باشد).

عفونت با HIV از راههای زیر منتقل نمی‌گردد :

-              تماس‌های عادی و روزمره با افراد مبتلا مثل همكاران یا زندگی در یك منزل مشترك

-              استفاده از لوازم شخصی و غذا خوری فرد مبتلا

-              استفاده از توالت، حمام و استخر فرد مبتلا

-              سرفه كردن، عطسه كردن، دست دادن و بوسیدن (در صورت عدم تبادل بزاق)

-      همچنین شواهدی حاكی از انتقال ویروس از طریق آب وغذا و هوا و گزش حشرات در دست نیست. زیرا هنگام گزش، خون فرد قبلی را به بدن فرد بعدی تزریق نمی‌كند و تنها بزاق خود را به بدن فرد وارد می‌نماید پس بنابراین امكان انتقال ویروس از طریق گزش حشرات وجود ندارد.

مبحث دوم : چگونگی عملكرد ویروس ایدز

ایدز (سندرم نقص ایمنی اكتسابی) بر اثر ویروس HIV كه نوعی ویروس از گروه رتر و ویروس و خانواده انتی ویروس می‌باشد ایجاد می‌شود.

HIV ویروس پوشش داراست كه ژنوم آن از دو رشته یكسان RNA تشكیل شده است. دو نوع ویروس HIV وجود دارد HIV نوع I و HIV نوع II .

هر دو نوع ویروس فوق سبب سندرم ایدز در انسان می‌شوند لیكن عفونت‌های ناشی از HIV نوع 2 از شدت و انتشار اندكی برخوردار می‌باشند و اغلب در غرب آفریقا دیده می‌شوند در حالی كه HIV نوع I انتشار جهانی دارد.

در پوشش این ویروس دو نوع گلیكو پروتئین با نام‌های gp41 و gp120 وجود دارد كه برای بیماری‌زایی HIV بسیار مهم می‌باشند.

Gp120 به مولكول CD4 موجود در سطح لنفوسیت‌های T كمك كننده، ماكروفاژها و منوسیت می‌چسبد سپس gp41 اجازه ادغام پوشش ویروس و غشای سلولی سلولهای میزبان در یكدیگر را می‌دهد و ویروس را می‌تواند وارد سلول شود.

ویروس در داخل سلول تكثیر می‌شود و سپس از سلول آزاد می‌گردد، آزاد شدن ویروس از سلول‌های T دارای مولكول CD4 اغلب منجر به تخریب سلول می‌شود این امر موجب كاهش سلولهای T دارای مولكول CD4 در بدن و به وجود آمدن نقص ایمنی می‌گردد.

به دنبال ایجاد نقص ایمنی، بدن نسبت به عوامل عفونی فرصت طلب حساس می‌شود این عفونت‌های فرصت طلب ممكن است دارای منشاء ویروسی، باكتریایی، قارچی یا انگلی باشند.

ویروس نقص ایمنی انسان به میزان زیادی در طی همانند سازی جهش پیدا می‌كنند یعنی محتوی ژنتیكی آن تغییر پیدا كرده و در نتیجه آنتی ژنهای آن نیز متفاوت می‌شوند. به علت جهش‌های ایجاد شده، ویروس‌های HIV جدا شده از نقاط گوناگون از نظر ژنتیكی متفاوت می‌باشند به همین دلیل ساخت واكسن برای این ویروس بسیار مشكل می‌باشد.

این ویروس در برابر اشعله ماوراء بنفش و رادیاسیون مقاومت نشان می‌دهد ولی در مجاورت با سفید كننده‌های خانگی، اتانول، ایزوپروپازل، پارافرمالائید، آب اكسیژنه و محلول ید به طور كامل غیر فعال می‌گردد.

مبحث سوم : تشخیص وجود ایدز از طریق آزمایش

آنتی بادی ضد ویروس 3 تا 17 هفته بعد از عفونت ایجاد می‌گردد در فرد مشكوك به آلودگی، با آزمایش خون و آزمون آنتی بادی ضد ویروس HIV می‌توان تشخیص را تائید كرد.

آزمایش نیز متداولترین روش در بررسی آنتی بادی ضد ویروس HIV می‌باشد در این روش خون فرد مشكوك مجاور ویروس زنده HIV قرار می‌گیرد در صورت وجود آنتی بادی در خون فرد مشكوك جذب ویروس شده و واكنش نشان خواهند داد.

البته در این آزمایش احتمال پاسخ مثبت كاذب وجود دارد یعنی فرد عفونت را ندارد ولی به اشتباه مثبت گزارش می‌شود.

روش و ستون – بلات نیز روشی بسیار حساس و دقیقی است كه در آن آنتی بادی‌های اختصاص HIV مورد شناسایی قرار می‌گیرد، این روش هم موارد مثبت و منفی كاذب دارد در صورت منفی شدن نتیجه آزمایش HIV باید 3 ماه دیگر برای آزمایش خون مراجعه نمود.

برای ارزیابی انسانهای آلوده به HIV چندین قسمت خونی انجام می‌شود در این قسمت‌ها شدت سركوبی ایمنی بیمار اندازه‌گیری می‌گردد و این آزمایشها عبارتند از :

        ×         شمارش تعداد سلولهای T دارای مولكول CD4 كه در ارزیابی وضعیت سیستم ایمنی فرد اهمیت دارد. در افرادی كه با HIV آلوده نشده‌اند شمار سلولهای T دارای مولكول CD4 به طور نرمال بالای 500 سلول در هر میلی لیتر است ولی در افراد آلوده با HIV شمار این سلولها كاهش می‌یابد زمانی كه تعداد سلولهای T دارای مولكول CD4 به زیر 200 رسید بیماران به عنوان افراد با سیستم ایمنی سركوب شده تلقی می‌گردند و در معرض خطر ابتلا به عفونتهای فرصت طلب قرار می‌گیرند.

                  ×                       اندازه گیری تعداد ویروس در واحد حجم خون

                  ×                       آزمایش انرژی

                  ×                       كشت HIV كه اختصاص ترین روش تشخیص عفونت ایدز می‌باشد.

                  ×                       آزمایش تشخیص عفونت‌های فرصت طلب مثل ساتید مگالویروس، سل، تركسوپلاسما و …

                  ×                       اندازه‌گیری بتا 2 میكروبولین سرم و آلفا تیموزین سرم

مبحث چهارم : راههای پیگشیری

ساده‌ترین و مطمئن‌ترین راه پیشگیری، واكسیناسیون می‌باشد لیكن تا به امروز هیچ یك از واكسن‌های تهیه شده به طور كامل در پیشگیری موفق نبوده است.

گفتار اول : روشهای رایج پیشگیری

یكی از راههای انتقال ویروس، خون، فرآورده‌های خونی و عضوهای پیوندی آلوده می‌باشند. بنابراین با بررسی خون اهدا كننده از نظر وجود آنتی بادی بر علیه ویروس و نشاسایی خون‌ها و اعضای آلوده می‌توان انتقال ویروس از این راه را به حداقل رساند و بهتر است در موارد نیاز به انتقال خون از خون نزدیكان بیمار استفاده شود.

برای كاهش انتقال ویروس، نباید از وسایل شخصی افراد آلوده مثل تیغ، مسواك و سوزن كه به نحوی با خون و ترشحات بدن این افراد تماس داشته‌اند استفاده نمود همچنین این افراد باید هنگام مراجعه به مطب‌های دندانپزشكی و یا هنگام نیاز به جراحی پزشكان را از بیماری خود آگاه سازند تا تدابیر لازم در این جهت لحاظ شود در مورد این افراد وسایل جراحی باید به دقت استریل شوند یا از وسایل یكبار مصرف استفاده گردد بهتر است كه این افراد از Set‌های جراحی ویژه خود استفاده كنند.

افراد هموفیلی دریافت كننده فاكتور 8 نیز در معرض خطر زیادی برای ابتلاء به این ویروس می‌باشند. از آنجائی كه خطر انتقال HIV با مصرف فاكتور 8 تغلیظ شده بیشتر است توصیه می‌گردد كه بیماران هموفیلی بیشتر از فرم رسوب منجمد و یا فاكتور تغلیظ شدة حرارت دیده استفاده كنند.

انتقال ویروس از طریق خون و جراحت و فرو رفتن اتفاقی سوزن در بدن، در بین كاركنان پزشكی بسیار شایع می‌باشد در چنین مواردی باید سریعاً‌ محل زخم را آب و صابون شستشو داد و سعی در افزایش خونریزی از محل زخم كرد تا بدین گونه زخم شسته شود.

برای محافظت بیشتر پرسنل پزشكی باید در زمان مواجهه با خون و ترشحات از دستكش استفاده كنند و تا حد ممكن از انجام تنفس دهان به دهان خودداری نمایند.

چنانچه ذكر شد یكی از راههای انتقال ویروس استفاده از سرنگ و سوزن مشترك در بین معتادان تزریقی می‌باشد با در اختیار گذاشتن سرنگ و سوزن پاكیزه به این افراد از انتشار ویروس به نحو موثری جلوگیری خواهد شد.

یكی دیگر از راههای انتقال ویروس، رابطه جنسی با افراد آلوده می‌باشد. برای جلوگیری از انتقال ویروس از این طریق، بهتر است كه فرد از برقراری رابطه جنسی با افراد مشكوك یا فردی كه شركای جنسی متعددی دارد صرفنظر كند یا هنگام داشتن رابطه با چنین افرادی از وسایل محافظتی نظیر كاندوم (در مواردی استفاده از دو كاندوم همزمان لازم است) استفاده كند.

آمیزش جنسی با زنان روسپی، معتادان تزریقی و یا آمیزش از طریق ركتوم و دهان با خطر بیشتری از نظر انتقال عفونت همراه است، از آنجایی كه احتمال ایجاد صدمه و ایجاد خونریزی ضمن تماس‌های جنسی غیر هم جنس نسبت به هم جنس بازی كمتر است احتمال انتقال عفونت در هم جنس بازی بیشتر خواهد بود.

برای جلوگیری از انتقال عفونت از طریق مادر به كودك نیز پیش از تصمیم به حاملگی باید فرد از نظر وجود آنتی بادی بر ضد ویروس چك شود، از آنجایی كه خطر انتقال ویروس از شیر بسیار كم است، در كشورهای عقب افتاده به علت فقر غذایی حاكم، به مادر توصیه می‌گردد كه به شیردهی كودكش ادامه دهد. بعد از ابتلا به  HIV با كشف سریع عفونت و شروع درمان می‌توان به كاهش شدت بیماری كمك نمود.

مبحث پنجم : مراحل بیماری ایدز

مراحل بیماری ایدز كه شامل 3 مرحله می‌باشد :

گفتار اول : دوربالین آلودگی با HIV

دور بالینی آلودگی با HIV را می‌توان به سه مرحله تقسیم كرد.

مرحله زودرس حاد كه به معنای پاسخ اولیه یك بزرگسال واجد صلاحیت ایمنی به آلودگی با HIV می‌باشد. در ابتدای عفونت با HIV، بسیاری از بیماران بدون علامت هستند. تعدادی نیز یك حالت شبیه سرماخوردگی را یك تا 6 هفته بعد از تماس با ویروس نشان می‌دهند این حالات عبارتند از :

-              تب

-              تعریق

-              ضعف

-              درد عضلانی

-              بی‌اشتهایی

-              تهوع

-              اسهال

این نشانه‌ها طی 2 تا 3 هفته بعد به طور خود به خود برطرف می‌شود.

در این مرحله سطوح بالائی از ویروس در پلاسما موجود می‌باشد و كاهش ناگهانی لنفوسیت‌های T دارای مولكول CD4 دیده می‌شود. در طی این مرحله، سیستم ایمنی با تولید لنفوسیت‌های T كشنده سلول (كه دارای مولكول CD4 هستند) و تولید آنتی بادی اختصاصی، بر علیه ویروس پاسخ می‌دهند.

آنتی‌بادی‌های ضد ویروس 3 تا 17 هفته پس از قرارگیری احتمالی در معرض ویروس ایجاد می‌شوند. به این دوره كه HIV در بدن وجود دارد اما هنوز آنتی بادی‌های ضد آن ایجاد نشده‌اند اصطلاحاً دوره پنجره Window Period گفته می‌شود) و در بیشتر موارد این دوره كمتر از 3 ماه به طول می‌انجامد. انجام آزمایش تشخیص  HIV در این دوره بی‌ثمر خواهد بود. در پایان این مرحله تعداد سلول‌های T دارای مولكول CD4 در خون محیطی به حالت اولیه بازمی‌گردد.

این متن فقط قسمتی  از پایان نامه مسئولیت كیفری بیماریهای ناقل ایدز و سایر بیماریهای مسری می باشد

جهت دریافت کل متن ، لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 7,900 تومان

خرید

برچسب ها : پایان نامه مسئولیت كیفری بیماریهای ناقل ایدز و سایر بیماریهای مسری , پایان نامه , بیماریهای ناقل ایدز و سایر بیماریهای مسری , ایدز , دانلود پایان نامه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر