امروز: یکشنبه 9 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
لینک دوستان
بلوک کد اختصاصی

سن مسئولیت کیفری درحقوق ایران،پاکستان و عربستان

سن مسئولیت کیفری درحقوق ایران،پاکستان و عربستاندسته: حقوق
بازدید: 28 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 13 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 17

سن مسئولیت کیفری درحقوق ایران،پاکستان و عربستان در 17صفحه در قالب فایل ورد قابل ویرایش

قیمت فایل فقط 1,900 تومان

خرید

 سن مسئولیت کیفری درحقوق ایران،پاکستان و عربستان

كودكان در پایین تر ازسن خاص ، جوانتر ازآن هستندكه مسئولیت زیرپا گذاشتن قوانین بر دوش آنها باشد . این مفهومی است ضمنی از آنچه كه شاید بارها دركنوانسیون حقوق كودك به آن اشاره شده است . دراین كنوانسیون ازكشورهای عضو فرانسه شده است كه حداقلی را درسن كودكان تعیین كنندكه پایین تراز آن حداقل ،كودك مشمول قانون مجازات كیفری نیست اما كنوانسیون سن ویژه ای را مشخص نكرده و بنابراین اصل این سن دركشورهای مختلف متفاوت است . در واقع دراصل یك كنوانسیون قید شده كه قبل از 18 سالگی فردكودك محسوب می شود اما این اختیار را به قوانین داخلی داده است كه براساس اختیاراتشان سن قانونی تعیین كنند . البته در مورد اعدام ، اعدام كودكان زیر 18 سال را ممنوع كرده است . اما درمورد مجازات حبس كودكان سن خاصی را مشخص نكرده است و آن را به قوانین داخلی كشورها واگذار نموده است كه این امردركشورهای مختلف متفاوت است و همة كشورها از یك سن و قاعده خاص پیروی نمی كنند .

سن مسئولیت كیفری درحقوق ایران ، پاكستان ، عربستان ، قطر

كودكی به دوره ای حیات انسان كه از بدو تولد تا زمان بلوغ را شامل است اطلاق می شود . این مرحله از دوران حیات آدمی را می توان به دو دوره تقسیم كرد :

دوره اول دوره كودكی ، چون طفل قادربه درك و تشخیص خوب و بعد اعمال و رفتارش نیست ، آن را دوره عدم تمیز وكودك را غیرممیز می نامند كه به طوركلی از مسئولیت كیفری امیدی است .

دومین دوره كودكی زمانی است كه نیروی عقلانی و درك كودك رشد پیدا می كند در این دوره كودك با درك سن و قبح اعمال و رفتار وتشخیص سود وزیان در آستانه بلوغ قرارمی گیرد و لذا او را كودك ممیز می نامند .كودك ممیز را صاحبنظران و قانونگذاران با رعایت شرایطی ازنظركیفری مسئول می شناسند .

سن مسئولیت كیفری درحقوق جزایی ایران :

مطابق 1 م 34 قانون مجازات عمومی مصوب سال 1304 ،كودك غیرممیز فاقد مسئولیت كیفری محسوب می شد و غیرممیز طفلی بودكه كمتراز 12 سال سن داشت . ولی چنانچه كودك غیربالغ مرتكب جوی می شد او را با گرفتن الزام درمورد تأدیب و تربیت به ولیش تسلیم می كردند . ضمنا كودكان ممیز غیربالغ كه به سن 15 سال تمام نرسیده بودند اگر مرتكب جوی می شدند به 10 الی 15 سال تمام نرسیده بودند . اگر مرتكب جرمی می شدند به 10 الی 15 ضربه شلاق محكوم می كردیدند ولی كسانی كه بیش از 15 سال داشتند اما به هیجده سالگی تمام نرسیده بودند چنانچه مرتكب جرمی می شدند مجازاتشان حبس در دارالتأدیب به مدت كمتر از 5 سال بود .

‹‹ به هرحال یكی ازشرایط مسئولیت آن است كه مرتكب جرم به سن بلوغ قانونی رسیده باشد به همین علت اطفال وكودكان نابالغ و غیرممیز از مسئولیت كیفری مبری هستند و از این جهت مسئله بزهكاری اطفال ، یك مسئله قضایی تلقی نمی شود و امروزه دیگر كودكان بزهكار ، مانند افراد بالغ تحت پیگرد قانونی قرار نمی گیرند و مسئول شناخته نمی شوند ›› 1 .

گرچه طبق قوانین جزایی كودكان فاقد مسئولیت كیفری بوده و از مجازات معاف هستند با وجود این برای جلوگیری از بزهكاری مجدد آنها وصایت از جامعه در برابرگزند جرائم این افراد لازم است كه اقدامات مؤثری درجهت اصلاح و تربیت اطفال بزهكار به عمل آید . برهمین اساس ، رسیدگی به جرائم اطفال وكودكان دردادگاههای اطفال و با تشریفات خاصی انجام می شود . به علاوه مجرمین نوجوان را به جای زندان درمحل های خاصی به نام ‹‹ كانون اصلاح و تربیت ››‌ نگاهداری می كنند .

فصل اول : 

سن مسئولیت كیفری در حقوق ایران

دركشور ما ایران نیز درسال 1338 قانونی به عنوان ‹‹ قانون تشكیل دادگاههای اطفال بزهكار›› به تصویب رسید و به دنبال آن ‹‹ با تصویب قانون مجازات عمومی درسال 1352 مقررات قانون عمومی سال 1304 ، مواد 34 الی 39 در مورد جرائم اطفال به طوركلی نسخ گردید ›› 1 . ‹‹ سپس با تصویب قانون مجازات اسلامی سال 1370 قانونگذار در ماده 49 این قانون اطفال را درصورت ارتكاب جرم مبری از مسئولیت كیفری دانست ›› 2و مطابق تبصره ذیل همین ماده منظور از طفل كسی است كه به حد بلوغ شرعی نرسیده باشد و نیز مراد از بلوغ شرعی ، مطابق تبصره 1 الحاقی به ماده 1210 قانون مدنی مورخه 8 / 10/61 رسیدن پسر به سن پانزده سال تمام قمری و دختر نه سال تمام قمری است .

‹‹ به علاوه در م 49 قانون مجازات اسلامی ، قانونگذار ضمن قبول عدم مسئولیت كیفری اطفال مقررداشته است كه تربیت اطفال بزهكار با نظردادگاه به عهده سرپرست كودكان و عند الاقتضاء ‹‹ كانون اصلاح و تربیت اطفال ›› می باشد لذا درحال حاضردرمورد جرائم اطفال لازم است كه برحسب مورد ، مطابق ماده 49 قانون مجازات اسلامی و یا قانون تشكیل دادگاه دادگاه اطفال بزهكار ، تصمیمات قضایی اتخاذ شود . ›› 3

طبق مقررات جزایی اخیر، اصولا كسی كه به حد بلوغ شرعی نرسیده باشد اگرمرتكب جرمی شود فاقد مسئولیت كیفری است ولی چنانچه مرتكب قتل یا جرح یا ضرب شود گرچه ازنظركیفری مبری ازمسئولیت است ولی عاقله ، ضامن پرداخت دیه خواهد بود . در مورد اتلاف مال دیگری طفل ضامن است و اداء آن به عهده ولی اطفال خواهد بود و اگر طفلی مرتكب جرائم مهمی گردد ، مطابق تبصره 2 ماده 49 دادگاه می تواند به منظور تربیت این قبیل اطفال نسبت به اجرای تنبیه بدنی مناسب با شخصیت اطفال اقدام كندبه شرط اینكه آن مجازات یا تنبیه به نحوی باشدكه مطابق قانون دیه به آن تعلق نگیرد به عبارت دیگردادگاه دراین قبیل موارد از اجرای مجازات دیه درباره اطفال باید خودداری كندگرچه قانونا چنین اختیاری به دادگاه واگذارنشده است .

و باتوجه به سیاق عبارت ماده 49 و تبصره های ذیل آن ، نتیجه دیگری نیزمی توان گرفت و آن اینكه دادگاه فقط می تواند ، اطفال بزهكار ذكوری را كه درحین ارتكاب جرم به سن 15 سال تمام قمری نرسیده اندرا به كانون اصلاح وتربیت اعزام دارد .

ماده 49 قانون مجازات اسلامی :

اطفال درصورت ارتكاب جرم مبری از مسئولیت كیفری هستند و تربیت آنان با نظر دادگاه به عهده سرپرست اطفال و عندالاقتضاء كانون اصلاح و تربیت اطفال می باشد .

تبصره 1 :‌

منظور از طفل كسی است كه به حد بلوغ شرعی نرسیده است .

تبصره 2 :‌

هرگاه برای تربیت اطفال بزهكار تنبیه بدنی آنان ضرورت پیدا كند تنبیه بایستی به میزان و مصلحت باشد .

ماده 50 قانون مجازات اسلامی :

چنانچه غیربالغ مرتكب قتل و جرح وضرب شود عاقله ضامن است لكن درمورد اتلاف مال اشخاص خود طفل ضامن است و اداء آن از مال طفل به عهده ولی طفل می باشد . 1

همانطوركه ازمفاد مواد فوق استنباط می شود صفرسن رافع مسئولیت كیفری است یعنی اطفالی كه به سن بلوغ شرعی نرسیده اند درصورت ارتكاب جرم قابل مجازات نیستند .

سن بلوغ شرعی درشرع برای پسران 15 سال تمام قمری و برای دختران 9 سال تمام قمری پیش بینی شده است .

بنابراین اگرپسری كه به سن 15 سال قمری رسیده است و یادختری كه سن 9 سال قمری را پشت سرگذاشته است مرتكب عملی شوندكه درقانون برای آن مجازات تعیین شده است و درواقع قانونگذار ایران آن عمل را جرم تلقی نموده است به مجازات مقرردرقانون مجازات اسلامی محكوم خواهد شد و به سزای عمل خود خواهد رسید ولی اگرطفلی كه هنوز به سن بلوغ شرعی نرسیده است مرتكب جرمی شود دارای مسئولیت كیفری نخواهد بود یعنی قابل مجازات نیست ولی اگرهمین عمل طفل منجر به ورود و زیان به شخصی گردد این طفل دارای مسئولیت مدنی است و باید عاقله او ازعهده این خسارت برآید و

چنانچه طفل عاقله نداشته باشد ولی یا قیم طفل باید ازدارایی طفل خسارت وارده را جبران نمایند .


این متن فقط قسمتی از سن مسئولیت کیفری درحقوق ایران،پاکستان و عربستان می باشد

جهت دریافت کل متن ، لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 1,900 تومان

خرید

برچسب ها : سن مسئولیت کیفری درحقوق ایران،پاکستان و عربستان , سن مسئولیت , مسئولیت کیفری , حقوق ایران،پاکستان و عربستان , دانلود سن مسئولیت کیفری درحقوق ایران،پاکستان و عربستان , كنوانسیون حقوق كودك

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر