امروز: جمعه 7 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
لینک دوستان
بلوک کد اختصاصی

بررسی میزان رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاری

بررسی میزان رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاریدسته: روانشناسی و علوم تربیتی
بازدید: 32 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 82 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 51

این پژوهش به منظور بررسی میزان رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاری (عدم اعتماد به نفس ) در بین دانش آموزان دختر و پسر مقطع دبستان ( غیر انتفاعی و عادی) صورت گرفته است فرضیه تحقیق تفاوت قابل ملاحظه ای در میزان رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاری ( عدم اعتماد به نفس) در بین دختران و پسران در نظر می گرفت

قیمت فایل فقط 2,900 تومان

خرید

 بررسی میزان رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاری

فصل اول

مقدمه

طرح مساله

اهمیت پژوهشی

هدف پژوهشی

فرضیه  تحقیق

تعریف عملیاتی

فصل دوم

ادبیات (مروری بر نظریات )

تاریخچه مفاهیم رفتار انطباقی (سازشی)

نعریف رفتار سازشی و ناسازگارانه

تعریف كودكان و نوجوانان ناسازگار

طبقه بندی و بررسی ویژگیهای مشكلات رفتاری

طبقه بندی كودكان و نوجوانان ناسازگار

عوامل موثر در پیدایش اختلالات روانی و ناسازگاری در كودكان

دیدگاههای سبب شناسی مشكلات رفتاری

علل مشكلات رفتاری

اختلاف یادگیری در كودكان

ناسازگاری كودكانی و نوجوانان بر حسب سن

چه رابطه ای بین اختلالهای رفتاری اولیه و مشكلات بعدی وجود دارد ( همه گیر شناسی)

عوامل روانی و اجتماعی ناسازگاری در كودكان

شناسایی و دخالت اولیه كودكان ناسازگار

چگونه به پرورش اعتماد به نفس در فرزندانمان كمك كنیم

آموزش درمانی

فصل سوم

روش تحقیق

ابزار اندازه گیری متغیرها

اعتبار تست مقیاس واینلند

روش اجرا

فصل چهارم

تجزیه و تحلیل داده ها و ارائه نتایج

فصل پنجم

بحث در نتایج

محدودیت ها و پیشنهادات

منابع و مآخذ

ضمائم

چكیده پژوهش

این پژوهش به منظور بررسی میزان رفتار ناسازگارانه  و اختلال رفتاری (عدم اعتماد به نفس ) در بین دانش آموزان دختر و پسر مقطع دبستان ( غیر انتفاعی و عادی) صورت گرفته است. فرضیه تحقیق تفاوت قابل ملاحظه ای در میزان رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاری ( عدم اعتماد به نفس) در بین دختران و پسران در نظر می گرفت. بر مبنای این نگرش مطالعاتی در زمینه ادبیات رفتار سارشی و ناسازگارانه ( انطباقی و غیر انطباقی ) طبقه بندی، سبب شناسی و آموزش درمانی آن صورت گرفت، سپس كار نمونه گیری از بین جامعه دانش آموزان دختر و پسر در مقطع دبستان كه غیر انتفاعی و عادی بوده اند شروع شد. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش 175 دانش اموز دختر و 175 دانش آموز پسر كه به صورت تصادفی از بین دانش آموزان 4 دبستان غیر انتفاعی و عادی در شهر تهران انتخاب شدند.

ابزار جمع آوری اطلاعات آزمون مقیاس واینلند فرم اعتماد به نفس بود و روش آماری كه جهت تجزیه و تحلیل داده ها بكار گرفته شد آزمون”T”  و آزمون  “F” برای گروههای مستقل. یافته های پژوهش نشان داد میانگین نمرات رفتار ناسازگارانه دختران نسبت به پسران كمتر است. بنابراین رفتار ناسازگارانه در پسران بیشتر دیده می شود و اعتماد به نفس آنها نیز كمتر است.

فصل اول

مساله

مقدمه

اهمیت پژوهشی

هدف پژوهشی

فرضیه تحقیق

تعربف عملیاتی متغیرها  

مقدمه

به طور مطلق بسیاری از رفتارهای گوناگون را می توان رفتار انطباقی نام نهاد

هبر (1971) ان را توانائی سازگاری فرد با خواسها و تقاضای محیط خود می داند.

بنابر نظر هیرا (1979) رفتار سازگارانه میزان كارامدی و توانایی فرد برای سازگاری با خواستهای طبیعی و اجتماعی پیرامون خود است . رفتار انطباقی یعنی انجام و اجرای كارها و فعالیتهای كه در زندگی روزمره برای رسیدن به بسندگیهای شخصی و اجتماعی لازم است . در این توصیف به طور كلی سه اصل نهفته است . یكی اینكه رفتار سازگارانه در بیشتر افراد در ارتباط با (سن )است یعنی همگام با رشد افزایش سن فرد رفتارهای او متنوعتر ئ پیچیدهتر میشوند مثلا برای كودكان در سنین پائینتر كارهایی نظیر لباس پوشیدن و به تنهائی با اسباب بازی مشغول بودن اهمیت دارد در حالیكه برای بزرگترها استفاده از پول و یا انتخاب یك شغل مهم و لازم است . دیگر اینكه رفتار انتباقی به انتظاراتی كه ما از دیگران داریم و یا معیارها و استانداردهایی كه می خواهیم دیگران از نظر رفتاری داشته باشند تعریف شده است ، بسندگی رفتارهای سازگارانه یك فرد از راه چگونگی زندگی ، آموخته ها ،كار و تعاملی كه با افراد دیگر دارد، مورد قضاوت قرار میگیرد .

سوم اینكه رفتار بانطباقی به اجرای عادی و شاخص رفتار و نه فقط توانایی آن تعریف می شود . بدین معنی كه گر چه داشتن توانایی برای انجام كاری است اما كافی نیست و باید این توانایی به هنگام لزوم به منصه ظهور برسد.

بنابراین چنانچه شخص توانایی برای انجام و رعایت مثلا اصول سلامتی و ایمنی و یا بیان كلامی داشته باشد ولی انها را به طور معمولی و دائمی انجام ندهد و یا به ندرت از این قواعد پیروی كند ، رفتار انطباقی او به عنوان یك رفتار ناپسنده تلقی می گردد .(اسپرو ، بلاوسیس چتی 1985)

رفتار ناسازگارانه در مقابل عوامل نامطلوب محیط ظاهر میشوند و میتوان گفت عكس العمل یا پاسخی است كه كودكان به شرایط نا مطلوب خانوادگی یا اجتماعی نشان میدهد . هرگاه فشار عوامل نامساعد بیش از توانایی و مقاومت یا قدرت سازگاری كودك باشد در او واكنشهای غیر عادی ایجاد كرده و باعث بحرانهای عاطفی حاد ولی گذرا و ناپایدار می شود در اكثر موارد چون عوامل نامطلوب مدت زیادی باقی نمی مانند كودك خود به خود به تدریج تعدیل شده و به رفتار عادی بر می گردد ولی اگر این عوامل پا بر جا باشند كم كم واكنشهای غیر عادی كودك شدت یافته و به صورت ناسازگار شدید بروز میكند .(میلاتی فر، 1370)

از ان جا كه اختلال رفتار ، غالبا غیر عادی ، عجیب یا ازار دهنده است ، توجه ها را به خود جلب می كند ، امكان دارد واكنش ما نسبت به اختلال رفتار با تاثر ، خشم ،آشفتگی ، تنفر و اكراه ، ترس یا سردرگمی همراه باشد. همچنین امكان دارد در صدد تغییر آن بر آییم ، زیرا انطتاق ان بر اساس زندگی اجتماعی آسان نیست ، اما ترای فهمیدن و چاره كردن مسائل كودكی باید ریشه های ان را در تفاوتهای میان ناراحتیهای رفتاری و تواناییهای بالقوه هر كودك نیز جستجو كرد .

محور اصلی آنچه كه ما را نسبت به اختلال رفتار نگران می كند و بر می انگیزد ریشه ها و تداوم ان است .

چرا كودكی بیش از اندازه شرمگین، پرخاشگر و ترسو است ؟

چرا برخی از نوجوانان در رشد الگوهای عادی خوردن و خوابیدن مشكل ندارند و به اقتضای جنسیتیشان رفتار نمی كنند ؟

چرا جریانهایی در پشت نارساییهای هوشی و ناراحتیهای شدید مانند ناتوانی زبانی ، گوشه گیری از اجتماع  و حتی آسیب رساندن به خود وجود دارد؟

زمانی كه به دنبال این پرسشها میرویم در واقع این مسائل اساسی را مطرح میكنیم كه :

افراد چگونه رشد میكنند و روند طبیعی رشد چگونه از مسیر خود منحرف نمی شود ؟

در حال حاضر در تشریح مراحل طبیعی رشد و درك جریانهایی كه در این دخالت دارد پیشرفتهای قابل ملاحظه ای شده است و می شود ، آگاهی از این جریانها ما را راهنمایی كند كه رفتارهای پایین تر از معیارهای بهنجار را بشناسیم ، تشریح كنیم و چاره ان را بیابیم و بررسیهایی كه در مورد اختلال رفتار به عمل می اید به دانش ما در باره رشد بهنجار می افزاید. (نلسون – ایزرائل 1372)

با توجه به نكاتی كه درباره رفتار انطباقی یا سازش و رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاری (اعتماد به نفس ) گفته شده ، پژوهش حاضر سعی در مقایسه و بررسی قلمرو و رفتار ناسازگارنه و اختلال رفتاری ( اعتماد به نفس )بین دو دسته از دانش اموزان دختر و پسر مقتع تحصیلی دبستان دارد .

طرح مساله

بخش اعظم رفتارهای مورد مطالعه روان شناسی مربوط است به شكستها و بی كفایتی آدمی ، علت عمده این شكستها ناتوانی در انطباق است . انطباق یافتن شامل برقراری توازن است بین آنچه افراد انجام میدهند باآنچه میخواهند انجام دهند و همچنین با آنچه محیط (یعنی جامعه ) طلب میكند . رفتار غیر انتباقی یعنی اینكه آسیب پذیری فرد یا ناتوانی در مقابله و یا فار روانی استثنایی در محیط به مشكلاتی در زندگی منجر ی شده است . رفتار انطباقی با كارها و رفتارهای روزمره سر و كار دارد و به خوبی روشن است كه یك رفتار با توجه به هنجارهای یك جامعه می تواند انطباق و یا ناسازگارانه تاقی شود .

رفتار انطباقی در حقیقت دارای سازه بسیار جامع و فراگیری است كه مولفهای عقلی ، حسی ، حركتی را در بر می گیرد .(داویسون 1974).

همانطور كه می دانید یكی از محیطهای بسیار حساس كه فرد ممكن است بیشتر دوران جوانی خود را در انجا سپری نماید مدرسه می باشد . وجود رفتار ناسازگارانه در بین دانش اموزان چه دختر و چه پسر باعث بروز مشكلاتی از قبیل اینكه در كلاس درس شلوغ می كنند، به همكلاسیهای خود آزار و اذیت می رساند و كنترل او مشكل است و یا برعكس گوشه گیر و كم حرف می شود، كتابها و تكالیف دیگران را خراب می كند، وسایل آموزگار و شاگردان را می دزدد. نسبت به درس بی علاقه است، فهم و درك او اغلب خوب نیست و پیروی از مقررات مدرسه برایش مشكل است و مواردی از این قبیل.

در رساله حاضر سعی گردیده كه میزان ناسازگارانه و اختلال رفتاری (عدم اعتماد به نفس) در بین دانش آموزان دختر و پسر بررسی  می گردد.

بنابراین مسئله پژوهشی را می توان اینگونه مطرح ساخت، آیا میزان رفتار ناسازگارانه در بین دانش آموزان دختر و پسر متفاوت است؟ یا اینكه رفتار ناسازگارانه در بین دانش آموزان دختر بیشتر مشاهده می شود یا دانش آموزان پسر؟ و میزان اعتماد به نفس در پسران بیشتر است یا در دختران؟

اهمیت پژوهش

رفتار ناسازگارانه ( مشكل رفتاری) را به رفتار فردی اطلاق می كنند كه بدون پایین بودن بهره هوشی تعادل روانی و رفتاری او از اندازه عمومی اجتماع خود به دور بوده و دارای شدت، تكرار و مداومت در زمانها و مكانهای متعدد می باشد به طوریكه در عملكردهای رفتاری و تحصیلی دچار درماندگی و یا كاهش میزان كارایی فرد می گردد. ( رئیسی، 1379)

وجود رفتار ناسازگارنه در بین دانش آموزان دختر و پسر مشكلات زیادی را در بر دارد. اگر سعی شود از میزان رفتار ناسازگارانه در بین دانش آموزان كاسته شود آنوقت می توان از به هدر رفتن سرمایه های زیادی كه رفتار ناسازگارانه به همراه دارد جلوگیری نمود. از طرفی رفتار ناسازگارانه می تواند خود زمینه ساز عوامل بسیاری همچون بزهكاری و كشیده شدن به طرف مواد مخدر در نوجوانان و جوانان گردد، لذا با آموزش درمانی به طور صحیح كه با آموزگاران با تجربه اجرا می شود می توان حس اعتماد، علاقمندی به شركت اجتماعات مدرسه، گردش دسته جمعی و بازی ایجاد نمود و راه را بر بزهكاری بست، لذا تحقیق فوق میتواند مورد استفاده مراكز آموزشی قرار گیرد تا با شناسایی افرادی كه رفتار ناسازگارانه دارند واندازه گیری میزان رفتار ناساگار در آنها در امر درمان و بهبود عملكرد رفتاری آنها و نهایتا جلوگیری از به  هدر رفتن سرمایه های ملی اقدام نمایند و نتیجه این امر می تواند سالم سازی اجتماع و جو حاكم برهر جامعه باشد.

هدف پژوهش

در زمینه اندازه گیری رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاری ( عدم اعتماد به نفس) تاكنون بررسیهای زیادی صورت گرفته است. در تحقیق حاضر سعی شده كه میزان رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاری (عدم اعتماد به نفس) در بین دانش آموزان دختر و پسر بررسی شود و یا اینكه آیا رفتار ناسازگارانه بیشتر در دختران مشاهده می شود یا در پسران و میزان اعتماد به نفس در كدام گروه بیشتر دیده می شود.

فرضیه تحقیق

بر مبنای هدف تحقیق می توان فرضیه تحقیق را اینگونه بیان نمود.

میزان رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاری (عدم اعتماد به نفس) در بین دانش آموزان دختر و دانش اموزان پسر یكسان نیست، یعنی تفاوت معنی داری بین آنها وجود دارد و به عبارتی رفتار ناسازگارانه در بین دانش آموزان پسر بیشتر دیده می شود و همچنین اعتماد به نفس دختران بیشتر از پسران است.

تعریف عملیاتی

متغیرهای پژوهش حاضر شامل دو متغیر رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاری (عدم اعتماد به نفس) می باشند. اختلال رفتاری یا فرم اعتماد به نفس متغییر مستقل و رفتار ناسازگارانه متغیر وابسته است از نظر علمی رفتار ناسازگارانه به رفتاری گفته می شود كه ما آنرا در وجود فرد احساس می كنیم و از روی حركات او رفتارش را تحت نظر داریم و اینكه به وسیله مقیاس واینلند سنجیده می شود و اختلال رفتاری عملی كه به وسیله فرم اعتماد به نفس سنجیده می شود تعریف نظری رفتار ناسازگارانه به عكس العملی گفته می شود كه خود در مقابل مشكلات و نارساییهای زندگی از خود نشان میدهد. 

فصل دوم

ادبیات ( مروری بر نظریات)

تاریخچه مفاهیم رفتاری انطباقی (سازشی)

تعریف رفتار سازشی و ناسازگارانه

تعریف كودكان و نوجوانان ناسازگار

طبقه بندی و بررسی ویژگیهای مشكلات رفتاری

طبقه بندی كودكان و نوجوانان ناسازگار

عوامل موثر در پیدایش اختلالات روانی و ناسازگاری در كودكان

دیدگاههای سبب شناسی مشكلات رفتاری

اختلاف یادگیری در كودكان

ناسازگاری كودكان و نوجوانان بر حسب سن آنها

عوامل روانی و اجتماعی ناسازگاری در كودكان

شناسایی و دخالت اولیه كودكان ناسازگار

آموزش درمانی

تاریخچه مفاهیم رفتار انطباقی (سازشی)

رفتار ناسازگارانه (غیرانطباقی) در واقع در برابر مفهوم رفتار انطباقی (سازگارانه) معنی می یابد بنابراین لازم است كه پیش از شروع توضیح در مورد رفتار انطباقی سخنی به میان آوریم.

ارزیابی مفاهیم كنونی و جدید رفتار انطباقی را می توان با كوششهایی كه اخیرا برای شرح بهتر عقب ماندگی ذهنی شده است، ردیابی كرد در طول دوره تجدید نظر و تحول و بازسازی قانون( در ایالات متحده آمریكا) عقب ماندگی ذهنی بر حسب رفتار ناسازگارانه تعریف شد.(كاگین، 1978)

نقش رفتار انطباقی در ارزیابی و طبقه بندی افراد غیر عادی به صورت گسترده ای مشخص شد و در سال 1959 انجمن آمریكایی نخستین راهنمای رسمی خود را منتشر و نقیصه های رفتار انطباقی را رسما تعریف نمود. راههای  مذكور دو مقوله عمده برای رفتار انطباقی در نظر گرفت. یكی میزان توانایی عملكرد فردی و خودكفایی بود و دیگری اینكه در چه حد فرد مسئولیتهای شخصی و اجتماعی را بنابر خواستهای محیط و فرهنگی كه در آن زندگی می كند و از روی رضایت می پذیرد انجام می دهد (هبرت 1971)

رفتار انطباقی یعنی موفقیت در كنار آمدن و یا مقابله با درگیریهای روزانه نشان دهنده این است كه فرد كمبودی از نظر هوش ندارد. (لیلاند 1979)

به عبارت دیگر اگر شخصی قادر به كنار امدن با محیط خود باشد، رفتار هوشمندانه از خود نشان می دهد. بنابراین می توان از رفتار انطباقی به هوش یك فرد پی برد و اینكه تصور كنیم تمام رفتارهای انطباقی نتیجه فرایند هوش باشند. زیرا فردی كه دچار وابستگی یا بی ثباتی هیجانی دارد، كمتر توانایی كنار آمدن با مشكلات محیط خود را دارد تا فردی كه این مشكلات را ندارد، اگر چه این دو یكسان هستند. (زامیاد، 1370)

بهنجاری در موقعیت

اتو نرمال

شخص در جامعه خود بهنجار شمرده می شود

اتو پاتولوژیك

شخص در جامعه هنوز نابهنجار شمرده می شود

هترو نرمال

شخص توسط اعضا سایر جوامع كه او را مشاهده می كنند نابهنجار شمرده می شود

هترو پاتولوژیك

شخصی كه توسط اعضا سایر جوامع كه او را مشاهده می كنند نابهنجار شمرده می شود.

نخستین دیدگاه اساسا روش برخورد سنتی طبی- روانپزشكی با تندرستی و بیماری است اكثر پزشكان بهنجاری را با سالم بودن معادل تلقی نموده و سلامتی را پدیده ای تقریبا عمومی می شمارند. رفتار زمانی در حدود نرمال تلقی می شود كه فاقد پسیكوپاتولوژی آشكار بوده باشد. اگر رفتار را درجه بندی كنیم بهنجاری قسمت عمده طیف را اشغال كرده و نابهنجاری قسمت كوچك باقیمانده را بوجود خواهد آورد و تندرستی حالت كاركرد منطقی است تا كمال مطلوب این دیدگاه در ساده ترین شكل نظرات John Romano را از شخص سالم به عنوان فردی كه درد بیجا ، ناراحتی و ناتوانی رها است توصیف می  كند. برخی از پژوهشگران یك روش پژوهشی تدوین می كنند كه بهنجاری را با ارزیابی حالت روانی شخص در زمانهای مختلف در طول روز در زمینه های مختلف زندگی تعریف می كند. چیزی كه در روز و زمانی در یك زمینه نابهنجار است. ممكن است در روز و زمینه ای دیگر بهنجار باشد.

رفتار سازشی و ناسازگارانه

رفتار سازشی یا انطباقی، عبارت است از هر نوع رفتاری كه بتواند توانایی و مهارت ارگانیسم را برای وفق دادن فرد با یك موقعیت محیطی به خصوص افزایش دهد. (معنوی 1368)

رفتار سازشی به تسلط فرد بر محیط و احساس كنار آمدن با خودش را می گویند.(ساراسون، ساراسون، 1371)

انطباق یا سازگاری: رابطه یك فرد با محیط و یا خود درونی شخص را گویند.( رئیسی، 1379)

بهنجار : یك فرد زمانی بهنجار است كه مشخصات او در داخل محدوده تغییرات جمعیتی كه وی به آن تعلق دارد قرار گرفته باشد. (رئیسی،1379)

بهنجار سازگاری فرد در مقابل محیط همراه با ویژگیهای كارآمدی در ادراك، خودشناسی، توانایی در كنترل اختیاری رفتار، عزت نفس و پذیرش، توانایی در برقراری روابط محبت آمیز و باروری در فعالیتهای كاری. (هیلگارد، براهنی، 1373)

رفتار ناسازگارانه: هر فعالیتی كه از لحاظ مهارت فرد برای دست و پنجه نرم كردن موثر با مشكلات استرسهای زندگی كه جنبه غیر عملی و ضد سازندگی داشته باشد. (رئیسی، 1379)

رفتار غیر انطباقی نه تنها نابهنجاری است بلكه باعث نگرانی فرد، خانواده و دوستانش و یا جامعه نیز می گردد.

عدم انطباق علل بسیاری دارد و دامنه آن از ترسهای مزاحم یا تحریف شدید واقعیت و  ناتوانی در برقراری رابطه گسترده است. (ساراسون، ساراسون، 1371)

بهنجاری یك افسانه ایده آل است (فروید)

بهنجاری مطلق قابل وصول نیست چون شخص بهنجار باید از جمیع افكار و احساسات خود آگاه باشد (ك. ایسلر)

بهنجاری عبارت است از توانایی زندگی بدون ترس، احساس گناه، اضطراب و قبول مسئولیت برای اعمال خود (اوتورانك)

بهنجار توانایی شخص برای كسب احساسهای اجتماعی و سازنده بودن به سلامت روانی مربوط است توانایی كاركردن اعتماد به نفس را بیشتر كرده  شخص را برای سازگاری توانا می سازد. (آدلر) 

قیمت فایل فقط 2,900 تومان

خرید

برچسب ها : بررسی میزان رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاری , طرح توجیهی بررسی میزان رفتار ناسازگارانه و اختلال رفتاری , روانشناسی , ناسازگارانه , آموزش درمانی , چگونه به پرورش اعتماد به نفس در فرزندانمان كمك كنیم , شناسایی و دخالت اولیه كودكان ناسازگار , عوامل روانی و اجتماعی ناسازگاری در كودكان , اختلال رفتاری , رفتار ناسازگارانه , , دانلود طرح توجیهی , پروژه دانشجویی ,

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر