امروز: جمعه 7 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
لینک دوستان
بلوک کد اختصاصی

زمین شناسی ساختمانی

زمین شناسی ساختمانیدسته: زمین شناسی
بازدید: 42 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 194 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 48

این گنبدها از نظر اقتصادی اهمیت زیادی دارند و در بسیاری موارد، ساختمان تاقدیس سنگهای روی گنبدهای نمکی، نفتگیر های اقتصادی را تشکیل می دهد و گاهی نیز این امر در پوشش سنگ گنبدها به چشم می خورد بعلاوه در بسیاری حالات، کانسار های ارزشمند گوگرد در داخل پوشش سنگها دیده شده است

قیمت فایل فقط 3,900 تومان

خرید

زمین شناسی ساختمانی

زمین شناسی ساختمانی

فصل اول - ساختمان های گنبدی

بطور کلی ، ساخت های گنبدی را می توان بعنوان ساختهایی تعریف کرد که در نتیجه نیرو های قائمی - که از پائین به بالا اثر می کنند – تشکیل می شوند . بدیهی است که در اینجا، مقصود آن دسته از ساختمان های گنبدی شکلی است که تشکیل آنها، غیر از عوامل تکتونیکی بوده است و از جمله مهم ترین آنها، می توان گنبد های نمکی را نام برد. مقطع این ساختمانها دایره ای است و در مواردی که محیط اطراف انها متجانس نباشد، میدان تنش حاصله نیز متجانس نبوده و ممکن است مقاطع انها غیر دایره ای باشد. در مجموع می توان گفت که این ساختمانها زمانی تشکیل می شوند که در زیر طبقات ناحیه ای، لایه ای که خاصیت تغییر شکل پلاستیک عالی دارد که ( مثل نمک ، گچ و بعضی انواع رس ها) موجود است. هرگاه این طبقه پلاستیک ، به علتی تحت فشار واقع شود، به علت وضعیت خمیری، این فشار را به حالت هیدرواستاتیک به تمام نقاط منتقل می کند و در حالتی که در قسمتی از لایه ها نقطه موجود باشد. به سمت بالا حرکت کرده و ساخت گنبدی را بوجود می آورد. عامل تنش متفاوت است و در مورد نمک، اختلاف وزن مخصوص قابل توجه بین نمک و سنگهای اطراف سبب حرکت نمک به سمت بالا می شود.

ساختمان گنبد های تبخیری ( گنبد های نمکی)

گنبد های تبخیری عموما از جنی نمک است و ندرتا ممکن است از ژیپس یا انیدریت تشکیل شوند . این ساختمان ها به شکل گبندهای مجزا و یا به صورت هسته تاقدیس ها دیده می شوند.

این گنبد ها از نظر اقتصادی اهمیت زیادی دارند زیرا این ساخت ها عموما نفت گیر ها را بوجود می اورند و از سوی دیگر منابع گوگرد و نمک نیز قابل توجه است.

شکل گنبد های نمکی

هسته گنبد های نمکی از نمک تشکیل و تزریق آن به زیر سنگهای اطراف سبب تغییر شکل انها می شود. هسته گنبد، کم و بیش دایره ای و در بعضی موارد بیضوی طویل است. بعضی از گنبد های نمکی در سطح زمین بیرون زدگی دارند و گنبد های انها مشخص است بطوری که ارتفاع انها نسبت به زمین های اطراف به 13 متر و در مواردی نادر به 25 متر می رسد. عمق گنبد های نمکی هم متفاوت است. بر اساس اطلاعات حاصله از تحقیقات ژئوفیزیکی و گمانه های اکتشافی دربسیاری حالات، عمق آنها بر چند کیلومتر می رسد. شکل خارجی توده نمک، همواره مخروطی و گنبدی نیست و در بعضیموارد شکل توده های دیواره مانند است. گاهی نیز به شکل توده های استوانه ای است.

ترکیب گنبد ها

معمولا قسمت اصلی گنبد های تبخیری را نمک تشکیل می دهد و چند در صدی نیز ممکن است از انیدریت باشد.

ساختمان داخلی گنبد ها

ساختمان داخلی دارای شکل های متفاوتی است و به صورت لایه لایه تا توده های نامنظم دیده می شود. عموما چین خوردگی در همی دارد. در قسمت هایی که لایه ها مشخص اند، شیب زیادی دارند و در پاره ای حالات نیز قائم است.

پوشش رسی

بعضی از گنبد های مکی توسط پوششی از شیل و یا سایر سنگهای رسی احاطه شده است. در بعضی موارد قشر های کنگلومرا نیز ممکن است دیده شود.

ساختمان سنگهای رسوبی اطراف گنبد های نمکی

این سنگها به شکل گنبد یا تاقدیس در مایند. در بعضی موارد، لایه بندی سنگها رسوبی رونی توده نمک، به موازات فصل مشترک نمک و سنگهای درونگیر است که این قبیل گنبد های سوراخ نکننده معروف است. علت ایجاد وضعیت بدین خاطر است که گنبد های نمکی، قبل از رسوب سنگهای رویی بوجود امده و در معرض فرسایش قرار گرفته است و بدین ترتیب این گنبد ها نیر در اعماق لایه های اطراف خود متقاطع اند.

تکامل ساختمان گنبد ها

در بعضی موارد با بررسی وضعیت طبقات درونگیر گنبد ها زمان تشکیل انها را مشخص کرد.

ناودیس حاشیه ای گنبد های نمک

یکی از پدیده هایی که معمولا همراه با گنبد های نمکی دیده می شود، ناودیس حاشیه ای آنهاست. بطوری که ذکر شد مکی که گنبد های نمکی را بوجود می آورد، از نزدیکترین قسمت های لایه اصلی نمک به گنبد تامین می شود. این امر سبب نازک شدن لایه نمک در اطراف توده و در مرحله بعد باعث فرونشینی طبقات رویی و در این قسمت و ایجاد ناودیس حاشیه ای می شود.

اهمیت اقتصادی گنبد های نمک

این گنبدها از نظر اقتصادی اهمیت زیادی دارند .و در بسیاری موارد، ساختمان تاقدیس سنگهای روی گنبدهای نمکی، نفتگیر های اقتصادی را تشکیل می دهد و گاهی نیز این امر در پوشش سنگ گنبدها به چشم می خورد بعلاوه در بسیاری حالات، کانسار های ارزشمند گوگرد در داخل پوشش سنگها دیده شده است. 

جهت دریافت فایل زمین شناسی ساختمانیلطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 3,900 تومان

خرید

برچسب ها : زمین شناسی ساختمانی , طرح توجیهی زمین شناسی ساختمانی , دانلود زمین شناسی ساختمانی , تکامل ساختمان گنبد ها , ساختمان های گنبدی , ناودیس حاشیه ای گنبد های نمک , اهمیت اقتصادی گنبد های نمک , ترکیب گنبد ها , ساختمان گنبد های تبخیری , ساختمان های گنبدی , ساختمان گنبد های تبخیری ( گنبد های نمکی) , زمین شناسی , دانلود طرح توجیهی , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر