امروز: جمعه 7 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
لینک دوستان
بلوک کد اختصاصی

طرح نهایی کانون پرورش فکری

طرح نهایی کانون پرورش فکریدسته: علوم اجتماعی
بازدید: 49 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 6205 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 149

محیطهای مناسب برای كودكان منظور از طرح و اجرای محیط مناسب برای كودكان فراهم نمودن بستر و عاملی موثر جهت تحقق قابلیتهای بالقوه وجودی برای شناخت وجوه شناختی و جسمی و تضمین رشد كامل آنهاست نقش محیط فیزیكی با توجه به مطالعات گذشته از یك سو به عنوان بستری برای شكل گیری قالبهای فطری و طرح كلی ایجاد وجودی وی از سوی دیگر عاملی موثر برای پا

قیمت فایل فقط 6,900 تومان

خرید

طرح نهایی کانون پرورش فکری

چكیده :

    ایده آل هر جامعه انسانی تربیت و شكوفا كردن نیروها و استعدادهای نسل جوان آن می باشد كه در این راستا خانواده ها اولین نقش را دارند . زیرا كودك در خانواده چشم می گشاید و تا 7 سالگی كه آماده تحیل می گردد فقط در فضای تربیتی خانواده قرار دارد . ولی فضای خالی بین مدرسه و خانه را هیچ نهادی به طور مشخص به عهده نگرفته است . این فضای خالی شامل اوقات فراغت بچه و به خصوص فصل تعطیلی مدارس كه تقریباً طولانی است می شود . علاوه بر این بیشتر وقت كودكان در مدارس به تعلیم علوم مختلف می گذرد و پرورش و تربیت استعدادها و خلاقیت ها تقریباً در سیستم آموزشی ما وجود ندارد پس سازمان یا نهادی می باشد كه سیستم برنامه ریزی آن بر اساس یا پایه پرورش افكار و خلاقیتهای كودكان باشد . زیرا در غیر این صورت سهل ترین نتیجه آن بیكار ماندن قوای فكری و روانی كودكان است . در واقع هدف های اصلی مراكز فرهنگی تربیتی كودكان پر كردن اوقات فراغت آنها به بهترین صورت و پرورش فعالیتها و استعدادهای آنان است . اوقات فراغت پر ارزشترین موقعیت برای اندیشه و تفكر می باشد .

    حمایت مستمر و موثر كودكان در اوقات فراغت و در تعطیلات تابستانی نه تنها آسیب پذیری اجتماعی و كج روی اخلاقی آنها را در هر شرایطی به حداقل می رساند بلكه آنان را در برابر همه آسیب ها و تهاجمات مصون می نماید .

    در مقایسه با سایر كشورها دارای بیشترین اوقات فراغت و تعطیلات هستیم و اگر برای پر كردن مطلوب و بهینه اوقات فراغت كودكان برنامه نداشته باشیم بدیهی است كه آنها خود به این كار اقدام خواهند كرد در آن صورت نیز بد آموزی ها و مشكلات رفتاری و اخلاقی در پیش خواهند داشت.

مقدمه :

    فرق بین معماری كودكان و بزرگسالان چیست ؟ آیا این دو نوع معماری با هم فرق دارد ؟

    آیا معماری یك بنا از سنی به سن دیگر تغییر پذیر است ؟

    بی شك این تغییر اجباری به نظر می آید . بعدهای یعنی برای كودكان امری است كه همگان بدان برخورد كرده ایم . اطاقی كه در طفولیت بزرگ می شود بعد از گذشت سالها كوچك است . دیوار بلند اینك حصارك كوتاهی است ، این خود گویای مسئله سن و مقیاس كودك بوده و با در نظر گرفتن اینكه تلاش عملی كودك معیار می باشد جواب سئوال بالا مثبت است .

    اطفال با حركات سریع ، روح سركش ، آزادی سرشت و بازیگوشی و خارج بودن از تیپهای بزرگسال ساختاری دیگر به طرح می دهند .

    فضای ساخته شده چه مفهومی برای كودك دارد ؟ درك كودك از فضا با درك ما كاملاً متفاوت است . او تمام تصاویر معمارانه را بر حسب هوش لحظه ای و تخیلش بكار می برد . كودك دوست دارد فضایی قابل تغییر در اختیار داشته باشد تا بتواند ردپایی از خود در آن بجای بگذارد و بدین ترتیب نقاط مشابه ویژه خود را بوجود آورد . اینگونه احساس تعلق به محیط دست می یابد .

محیطهای مناسب برای كودكان :

    منظور از طرح و اجرای محیط مناسب برای كودكان فراهم نمودن بستر و عاملی موثر جهت تحقق قابلیتهای بالقوه وجودی برای شناخت وجوه شناختی و جسمی و تضمین رشد كامل آنهاست .

    نقش محیط فیزیكی با توجه به مطالعات گذشته از یك سو به عنوان بستری برای شكل گیری قالبهای فطری و طرح كلی ایجاد وجودی وی از سوی دیگر عاملی موثر برای پایه ریزی و گسترش داشته های ذهنی ، محتوای شناخت و مهارتهای بدنی وی در نظر می گیریم .

    جابجایی ، خراب كردن ، ساختن و نظایر آنها ، فعالیتهایی هستند كه به اولویت امكان بوجود آوردن دنیایی در مقیاس خودش را می دهد .

    كودك در فضایی احساس تعلق می كند كه در آن ردپایی از خود بر جای بگذارد و محیط باید قابلیت تجهیز و نشانه گذاری توسط كودك را داشته باشد .

    محیط و بتسر مناسب رشد كودكان شامل آن اماكن و مسیرهای ارتباطی است كه علاوه در برآورده ساختن مقاصد در نظر گرفته شده برای هر یك پاسخگوی نیازهای وجودی كودكان در مراحل رشد بوده و با تواناییهای آن نیز هماهنگ باشد .

    كودك قبل از هر چیز به ارضاء عاطفی و احساس پیوند با محیط فیزیكی و اجتماعی خود نیازمند است بنابراین استفاده محیط مناسب ، وجود محركها و انگیزه های لازم و منطبق با هر مرحله رشد كودك است .

    یكی دیگر از ویژگیهای محیط مناسب ، انطباق داشتن با توانایی شناختی و ادراكی كودكان است .

هوا شناسی شهر بجنورد:

  شهر بجنورد در طول جغرافیایی 19 و 57 و عرض جغرافیایی 28 و 37 و با ارتفاع 1091 متراژ سطح دریا در فاصله هوایی 574 کیلومتری تهران و 220 کیلومتری مشهد در دامنه رشته کوههای آلاداغ که ادامه رشتهبه موازات مرز ایران و شوروی قرار دارد – بجنورد اقلیم در داخل جلگه ای است که از چهار جهت محور کوههای بلند است به همین دلیل آب و هوای این شهرستان معتدل، نیمه معتدل مرطوب است. بجنورد در منطقه ای با زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل قرار گرفته است. بنابراین تابش در این منطقه دارای اهمیت است. بالاترین درجه حرارت در تابستان حدود 35 است و در زمستان ها کاهش دما تا 28 نیز مشاهده   شده است. میانگین دمای هوا 14 می باشد. رطوبت رطوبت نسبی بجنورد 75-45 و میزان متوسط بارندگی این شهرستان 280 میلی متر است که هر چه بسوی غرب می رویم بر میزان بارندگی افزوده می شود با توجه به آمار اداره هواشناسی بجنورد حداکثر و حداقل های مربوط به حرارت به رطوبت، یخبندان ذکر می شود.

حداکثر مطلق حرارت     3/42 درجه مربوط به ماه اوت 1361

حداقل مطلق حرارت      5/29 مربوط به ماه ژانویه 1343

بیشترین متوسط           2415 درجه مربوط به ماه جولای

کمترین متوسط           4/0 درجه مربوط به ماه ژانویه

متوسط رطوبت          54/0

  بر اساس روش آبروژه جزء اقلیم سرد و خشک محسوب می شود. شروع و خاتمه فصل خشک از 10 خرداد لغایت 20 آبان و شدت فصل خشک 190 روز

جهت بادها:

بادهایی که به سمت بجنورد می وزند از چهار جهت است که تقریباً جنوب غربی و جنوب شرقی را نیز تحت تأ ثیر قرار داده و کوتاه مدت و بسیار گرم و خشک بوده و در تابستان می وزد و تا حد امکان باید از ورود این باد به داخل ساختمان جلوگیری می کنیم (کاملاً ضلع غرب را تحت تأتثیر قرار می دهد که بایستی تا حد امکان از قرار دادن سطوح شیشه ای جلوگیری کنیم که البته با توجه به نور آفتاب نیز می توان با کاشتن درختانی تا حدودی تأثیر قرار داده و در زمستانها به مدت کوتاهی حدود 1 الی 2 ماه بر روی شهر می وزد، بسیار سرد و خشک است و باید از ورود آن به ساختمان جلوگیری شود. بادهای شمال غربی که از اواخر تا اواسط بهار شهر را تحت تأثیر قرار می دهند و معتدل و مرطوب بوده و ضلع شرقی را تحت تأثیر قرار می دهند که برای ایجاد کوران و تهویه در ساختما مناسب است و می توان با قرار دادن باز شوها در این ضلع از آن استفاده بهینه کرد با توج به اینکه بادغربی باران زا است باید تا حد امکان از قرار دادن سطوح شیشه ای در این بخش خودداری نمود با شرایط ذکر شده بایستی ساختمان ساخته شده مواردی را دارا باشد که دریافت انرژی را در تابستان خصوصاً بین ساعات 9 صبح تا 6   بعد از ظهر را داشته باشد.

آمار ماهانه متوسط 13 ساله بارندگی: (1368- 1356)

فصل بهار فصل تابستان فصل پاییز فصل زمستان

فروردین 5/36 میلی متر                        تیر 10 میلی متر                        مهر 6/10 میلی لیتر                        دی 1/20 میلی لیتر

اردیبهشت 9/37 میلی لیتر                   مرداد 4/10 میلی لیتر                    آبان 3/24 میلی لیتر                        بهمن 1/32 میلی لیتر

خرداد 5/15 میلی لیتر                       شهریور 9/6 میلی لیتر                     آذر 7/26 میلی لیتر                       اسفند 2/37 میلی لیتر

اعداد مربوط به بارندگی مقدار آب بدست آمده لز بارش برف به باران و تگرگ است.

حوزه پوشش گیاهی شهر بجنورد شامل چهار بخش است.

1- حوزه استپی سرو                         2- حوزه نیمه استپی سرو            3- جنگلهای خشک                           4- کوههای مرتفع

  از نظر معماری جهت گیری ساختمان در بهترین حالت 12 به سمت جنوب شرقی خواهد بود نسبت باد به خورشید 1 به 3 را می باشد و از نظر محیط آسایش در ماههای خرداد، تیر و مرداد در منطقه آسایش انسان می باشد. در ماههای فروردین، اردیبهشت، شهریور، مهر، آبان و اسفند نیاز به سیستمهای گرمایی استایستا داریم. در ماههای آذر، دی، بهمن نیاز به سیستمهتی پویا است در جنوب شرقی نیاز به درختکاری جهت جلوگیری از باد مزاحم و نور آفتاب

جمع بندی اقلیم در ساخت و ساز معماری:

کف ساختمان با مصالح سنگین

دیوارها با مصالح سنگین

ایجاد کوران از غرب

استفاده از اطاق آفتاب جهت زمستان

باز شوها بیشتر به سمت جنوب هستند.

كودكان و معماری :

    یكی از اصلی ترین وظایف هر فضای معماری آن است كه نیازها و علایق استفاده كنندگانش را به نحوی مطلوب و شایسته پاسخگو باشد . برای نیل به این مهم نیز باید این استفاده كنندگان شناخته شوند و خواست ها و مطلوبیت های آنان مشخص گردد .

    پی بردن به این امر در مورد بزرگسالان و فضاهای مورد نیاز آنان به راحتی صورت می گیرد ، چرا كه آنان جدا از اختلافات محیطی و فرهنگی و تربیتی در مورد درك فضاهای معماری تقریباً شبیه هم فكر می كنند در حالی كه در مورد كودكان و نوجوانان این چنین نیست زیرا ساختار ذهنی آنها و شیوه های تعقل و احساس كردن آنان با بزرگسالان ، تفاوت های اساسی دارد . لذا لازم است تا طراحی معمار هنگام كار برای این گروه سنی ، با این تفاوت ها آشنا باشد و به آنها توجه كند .

معماری برای كودكان :

-       تاثیرات دو سویه محیط و فرد

-       محیط یك مجموعه ی آموزشی كودكان

-       خصوصیات كالبدی فضا

علل و اهداف طراحی برای كودك :

     چون كودكان دورانی بحرانی و مهمی را پشت سر می گذارند ، بدون راهنمایی مدبرانه افرادی كه مسئولیت تربیت آنها را به عهده دارند ممكن است به انحراف و نگرانی های فراوان دچار شوند . به همین علت كمك به آنها برای درك دگرگونی ها و چگونگی رویارویی با آن و نیز شناسایی خود و چیرگی بر نیروهای درونی همه از وظایفی است كه مراكز آموزشی برای دستیابی به یكی از اهداف خود یعنی یك شخص متعادل پرورش دادن ، انجام می دهند . این شناسایی مستلزم تقویت توان و تفكر ، توجه به تندرستی و بهداشت كالبدی ، ایجاد عادت به مطالعه و نوشتن ، پرورش چشم و گوش از لحاظ دقت در مشاهده و تشخیص و بهره گیری از هنرها ، سرگرمی ها و تفریحات و بهره برداری به جا از همه اوقات فراغت می باشد . نوجوان به زودی فردی بالغ می شود ، لذا باید با حقوق و وظایف و مسئولیت های اجتماعی خود آشنایی كامل پیدا كند و گرایش او در انجام این وظایف تقویت می شود . از طرفی نوجوان مایل است هر چه زودتر از نظر اقتصادی مستقل شود . برای همین مركز پرورش و آموزش باید فرصت هایی برای او فراهم آورد كه در زمینه های كار و پیشه ، چیره دستی های حرفه ای و آگاهی های شغلی بدست آورد .

    به هر حال چنین كانونی كم كم محیطی ویژه می شود كه هر یك از اعضاء جامعه باید از آن بگذرد تا آماده خدمات شود و الا نه می تواند بیشترین خدمات را انجام دهد و نه از امتیازهای جامعه كاملاً بهره مند شود . فضای كانون اگر چنانچه محیطی گرم و دلچسب ، مطابق با درك و قدرت فهم كودكان و نوجوانان ایجاد نماید كه بتواند جاذب برای حضور آنان بوده و همان احساس امنیتی را بوجود آورد كه خانه به آنها می دهد و حتی در مواردی از آن هم فراتر رفته و مانوس ترین مكان انسانی – اجتماعی را پیرامون آنها ایجاد كند ، می تواند مناسب ترین بستر جهت شكوفایی استعدادهای درونی و پرورش فكر و ادراك آنها باشد .

    نظر به پیشینه و سنتی كه در كشور ما وجود دارد ، گمان می رود كه وظیفه اكثر مدارس تنها آموختن سواد و پر كردن حافظه از دانستنیهاست .

كاستی های مدارس سنتی عبارتند از :

    الف مدارس با دنیای بیرون از خود پیوندی ندارد و دانش آموزان را بی نیاز نمی كند و ایشان را سازگار با آنچه در پیرامونشان است ، پرورش نمی دهد .

    ب- مدارس در برابر دگرگونی های محیط ایستادگی می كند و مانع رشد می شود .

    ج- فضای اغلب مدارس ، محیطهایی بی روح و بی ارتباط با خواستها و نیازهای ادراكی – بصری دانش آموزان می باشند و نه تنها در جذب آنان ناتوان هستند بلكه عامل پر قدرتی در ایجاد دلسردی و وازدگی و فرار دانش آموزان از مدارس می باشند . و در این شرایط است كه مناسب ترین روش های تربیتی و فعالی هم ، در اجزاء و پیاده كردن اهداف و مقاصد آموزشی خود با اشكال مواجه خواهند شد .

    د- اكثر مدارس حتی امكانات اولیه برای آموزش و تربیت در اختیار ندارند و فقط معدودی از آنها (مانند مدارس تیزهوشان ) از وسایل و امكانات بالا بهره مند هستند . فعالیتهای فوق برنامه ، روشی است مناسب برای هر چه اجتماعی كردن دانش آموزان مدارس و در ضمن می توان بدور از زور و اجبار مدارس سنتی ، روحیه كار گروهی را در آنها به خوبی پرورش داد . كافی است تیتر مسائل و تیتر مطالب به دانش آموزان داده شود و خود آنها در پی دریافت جواب برآیند . چرا كه افراد بار آمده در این اجتماعات هم جستجو گرند و هم سریعتر عمل خواهند كرد .

    پایه كارها و فعالیتهای فوق برنامه براساس آموزش های سمعی – بصری و كار ، و نیز همبستگی مناسب این عناصر با هم استوار است . آموزش سمعی – بصری پی گیری و كنجكاوری كودكان و نوجوانان را نیز بیدار می كند و آنان را به دقدت و یادگیری وا می دارد در ضمن درس برای كودك و نوجوان روشن و معنی دار می شود و وی را به كسب آگاهی بیشتر بر می انگیزاند . آموزش سمعی – بصری (شنیدن + دیدن ) هنگامی كامل می شود كه با كار همراه باشد . فراهم بودن امكان تجربه و آزمون شنیده ها بر دیده ها و خوانده ها می تواند ادراك در آن زمینه را به بالاترین حد ممكن برساند . برای همین ، كار عملی جزئی از اجزای لازم كارهای فوق برنامه مدرسه است و ثمرات این روش این است كه دریافتی دقیقتر از صرف خواندن و نوشتن درباره موضوع بدست دانش آموزان می دهد و به این ترتیب دانش و آگاهی های او را در هر زمینه بیشتر می كند و در ضمن توانایی بی پایان و پر شر و شور نوجوانی را در راهی سودمند به مصرف می رساند و به این طریق از شكل گیری و یا گسترش ناهنجاری های رفتاری آنان جلوگیری به عمل می آید .

    بطور كلی هدف آن است كه كودكان و نوجوانان در جریان كارهایی تفریحی و كمك آموزش با گوشه هایی از علوم و هنرهای مختلف آشنا شوند . آنچه به نظر می رسد كه می تواند دانش آموزان را جوابگویی كند این است كه فرهنگسرای كودكان و نوجوانان ، در زمینه های گوناگون علمی ، هنری ، فرهنگی و تفریحی – ورزشی امكانات و فضاهای شایسته را داشته باشد .

علوم :

    در طرح كلی برنامه بر این پایه است كه هر یك از رشته های مختلف علمی ، به روش سمعی – بصری تجربه ای به دانش آموزان ارائه می شود به این ترتیب كه آنان مطالب را در كلاس ها از مربی می شنوند ، درباره موضوع ، فیلم یا اسلایدهایی می بینند یا در نمایشگاهها ، آزمایشگاهها ، كارگاه ها و محیط طبیعی نكاتی را می بینند و سپس خود به تجزیه آن می پردازند .

قیمت فایل فقط 6,900 تومان

خرید

برچسب ها : طرح نهایی کانون پرورش فکری , روژه , پژوهش , شهرسازی‌ , معماری , مقاله , جزوه , تحقیق , دانلود پروژه , دانلود پژوهش , دانلود مقاله , دانلود جزوه , دانلود تحقیق , , The final design of the intellectual breeding center

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر